10th “Bridges” International Film Festival
05/12/19 FESTIVAL FINDER
02/06/19 FESTIVAL FOCUS
8th “Bridges” International Film Festival
19 oct 17 BRIDGES FILM FESTIVAL KICKS OFF TOMORROW by Filmfestivals.com
ALLEVENTS.IN Live Soundtrack Performance “Bridges”
14 oct 17 The 8th «Bridges» International Film Festival of Peloponnese opened this week end by FILMFESTIVALS.COM 8 oct 17 BRIDGES FILM FESTIVAL PARTNERS WITH FILMFESTIVALS.COM
12 oct 17 All About Festivals
12 oct 17 The Ravens.com
24 sept 17 IFILMTV.COM “Wander About Me”
Interview:
Πέτρα Τερζή:
Το 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας-Πελοποννήσου είναι μια «γέφυρα» πολιτισμού
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 10:32
Στις 7 Δεκεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του το 4ο Διθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας-Πελοποννήσου: Γέφυρες, υποδεχόμενο πλήθος Ελλήνων και ξένων ταλαντούχων δημιουργών και ανθρώπων της 7ης τέχνης. Μέχρι και την Κυριακή 15 του μηνός το σινεφίλ κοινό του Φεστιβάλ θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει ταινίες διαφόρων κατηγοριών και μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Εμείς μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, κα. Πέτρα Τερζή, η οποία μας έδωσε το ακριβές στίγμα του Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Κόρινθο. Πάμε, λοιπόν, να μπούμε στον ρυθμό του νέου πολιτιστικού θεσμού.
Συνέντευξη: Ελένη Τσόκα
Culturenow.gr : Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια το 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας – Πελοποννήσου, που με τα χρόνια φαίνεται να καθιερώνει την θεσμική του υπόσταση. Ποιά είναι η δυναμική που έχει αποκτήσει το Φεστιβάλ σήμερα, ύστερα από 4 χρόνια;
Πέτρα Τερζή : Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας – Πελοποννήσου, που έχει κατορθώσει να εδραιωθεί στη συνείδηση των φίλων του ως ένα καλλιτεχνικό γεγονός ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την Κόρινθο όσο και την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή, επιτυγχάνει να συνδυάσει τις «κλασσικές» κινηματογραφικές δυνάμεις και αξίες, με πρωτοποριακά ρεύματα και προτάσεις που δείχνουν το μέλλον στην κινηματογραφική πρακτική και θεωρία. Αυτός ο συγκερασμός διαφορετικών δυναμικών που αναπτύσσονται σε κοινό άξονα, πρόκειται να αποτυπωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, στην οποία θα πραγματοποιηθεί και η απονομή του «Χρυσού Πήγασου» του μεγάλου βραβείου του Φεστιβάλ, αλλά και των υπολοίπων τιμητικών διακρίσεων. Ο Πήγασος, θεωρούνταν το άλογο των Μουσών που ίππευαν οι ποιητές για να πετάνε ψηλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Γι’ αυτό το λόγο το βραβείο «Χρυσός Πήγασος» απονέμεται σε ταινία που διακρίνεται από τη VIP διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από μια επίσημη επιλογή ταινιών μεγάλου μήκους και υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που φεύγοντας από εδώ θα «ταξιδέψουν» και θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ, προβάλλοντας την Κόρινθο και την Πελοπόννησο και μετά το πέρας του Φεστιβάλ.
Πέτρα Τερζή
Culturenow.gr : Απο την ίδρυση του το 2008 το Φεστιβάλ διατηρεί ξεχωριστή θεματική κατηγορία ταινιών με τίτλο «Γέφυρες». Ποιό είναι το νόημα που αποδίδει στο Φεστιβάλ η καινοτομία αυτή;
Πέτρα Τερζή : Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί στη κατηγορία Παγκόσμιος Κινηματογράφος “Γέφυρες” στοχεύουν στην ανάδειξη της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ανερχόμενης δυναμικής νέων σκηνοθετών καθώς και της δημιουργίας ενός ιδιαίτερου χώρου για την ανταλλαγή καινοτόμων προτάσεων. Φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα δεμένο, άρτιο καλλιτεχνικά πρόγραμμα προς τέρψη των επισκεπτών του Φεστιβάλ. Απώτερος στόχος μας είναι να εδραιωθεί στη συνείδηση τόσο του κοινού όσο και των εμπλεκομένων στην κινηματογραφική βιομηχανία ανθρώπων αυτή μας η προσπάθεια «γεφύρωσης» ιδεών. Επίσης ο τίτλος «Γέφυρες» αναφέρεται στην σύνδεση και συνεργασία με άλλα διεθνή φεστιβάλ όπου γίνεται ανταλλαγή προγράμματος, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.
Culturenow.gr : Τί θα προσφέρει φέτος το φεστιβάλ στο σινεφίλ κοινό του;
Πέτρα Τερζή : Με πολύ μεράκι και όρεξη η δημιουργική ομάδα του φεστιβάλ υπόσχεται για άλλη μια φορά να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Το πρόγραμμα είναι όπως κάθε χρόνο πολυποίκιλο. Ένα μπουκέτο από 70 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από 20 χώρες σε διάφορες κατηγορίες, όπως κινούμενα σχέδια, μουσικής & χορού, τεκμηρίωσης και πειραματικές, συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ. Οι ελληνικές ταινίες κυριαρχούν σε αριθμό στην τελική επιλογή και καταλαμβάνουν το ήμισυ περίπου του προγράμματος. Τον φεστιβαλικό χαρακτήρα σηματοδοτούν η ταινία έναρξης “`Ολα χάθηκαν /All is Lost” (2013) του J.C. Chandor, βραβευμένο από τους κ ριτικούς της Νέας Υόρκης με Α` Ανδρικό ρόλο για τον Ρόμπερτ Ρέντφονρτ, ιδρυτή του Σαντάνς, το πιο σημαντικό φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, και η ταινία λήξης “Μια στάση πριν το τέλος / Fruitvale station” (2013) του πρωτοεμφανιζόμενου Ράιαν Κούγκλερ που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Sundance, τη διάκριση «Ένα κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών και του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Gotham Awards 2013.
Culturenow.gr : Η μετατροπή της Κορίνθου σε πολιτιστικό κέντρο συνάντησης ελλήνων και ξένων δημιουργών τι αποτελέσματα παράγει για την χώρα και τον πολιτισμό;
Πέτρα Τερζή : Η Κόρινθος είναι μια πόλη που από την αρχαιότητα έχει αποτελέσει κομβικό σημείο στη διαδικασία διαμόρφωσης και εξέλιξης των τοπικών κοινωνιών και πολιτισμών κατ’ επέκταση. Είναι μια πόλη που συμβολίζει με φυσικό τρόπο αυτή την «ενοποίηση» κυρίως μέσω του Ισθμού της Κορίνθου. Λόγω αυτής της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας και μέσω της τέχνης του κινηματογράφου και του φεστιβάλ που διοργανώνουμε ελπίζουμε να δοθεί το έναυσμα και σε άλλου τύπου «Γέφυρες» που θα φέρουν κοντά ανθρώπους, ιδέες και απόψεις.
Επιπλέον με την εδραίωση του φεστιβάλ «Γέφυρες» στη Κόρινθο αναβαθμίζεται το επίπεδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κορινθία και τονώνεται ο εμπορικός κόσμος, καθώς χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών που παρακολουθεί τις προβολές και τις παράλληλες δραστηριότητες.
Culturenow.gr : Πώς νιώθετε για την διεθνή αποδοχή και επιτυχία που εισπράττει το φεστιβάλ, και πώς θα θέλατε να το δείτε σε πέντε χρόνια από τώρα;
Πέτρα Τερζή : Η διεθνής απήχηση του φεστιβάλ μας δίνει ηθική ικανοποίηση ότι δημιουργούμε κάτι καλό κι αποδεκτό παγκοσμίως, και φυσικά μας γεμίζει κουράγιο να συνεχίσουμε. Για το μέλλον, αυτό που θέλουμε είναι να μπορούμε να προβάλουμε τις ταινίες σε περισσότερες αίθουσες, να λαμβάνουν χώρα περισσότερες εκπαιδευτικές παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και να προκύπτει όλο και μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα, με συμμετοχή διανομέων και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό που θα ψάχνουν τα «διαμαντάκια» τους στο πρόγραμμα ταινιών του φεστιβάλ μας.
Άρθρο:
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας
Πέμπτη, 05 Δεκέμβριος 2013 14:52
Οι ταινίες έναρξης, λήξης, εκπαιδευτικές και οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ Σηματοδοτούν τον φεστιβαλικό χαρακτήρα η ταινία έναρξης «Ολα χάθηκαν /All is Lost» (2013) του J.C. Chandor, βραβευμένο από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης με Α` Ανδρικό ρόλο για τον Ρόμπερτ Ρέντφονρτ, ιδρυτή του Σαντάνς, το πιο σημαντικό φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, και η ταινία λήξης «Μια στάση πριν το τέλος / Fruitvale station» (2013) του πρωτοεμφανιζόμενου Ράιαν Κούγκλερ που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Sundance, τη διάκριση «Ένα κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών και του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Gotham Awards 2013. Συνολικά 37 ελληνικές ταινίες από τις 70 που θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον ελληνικό ανεξάρτητο κινηματογράφο. Εκπαιδευτικό ρόλο για τους νεαρούς φίλους του φεστιβάλ αποδίδουν οι οκτώ ταινίες τεκμηρίωσης, το πολυαναμενόμενο «Welcome to the show: H μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου» των Κώστα Πλιάκου κι Αλέξη Πόνσε, οι «Ιστορίες από το Λιβαδερό Κοζάνης» του Αλέξανδρου Καραίσκου, ο «Πλάτανος Κυνουρίας» του Θόδωρου Μαραγκού, το «Αρχαίον Όστρακον» του Νίκου Αλευρά, «Η επανάσταση αρχίζει από τη Σπάρτη» της Μαρίας Σκουλά, η «Ελίμεια γη» της Όλγας Μαραγκού, το «Resolution» της Στέφανι Ανδρέου που θίγει το πρόβλημα των νέων στη Κύπρο, καθώς και η ταινία του Θάνου Κερμίτση για την ιστορία του Ισθμού και της Διώρυγας της Κορίνθου. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια ανοικτή συζήτηση για το θέατρο και το κινηματογράφο και ένα σεμινάριο φωτογραφίας. Στα κινούμενα σχέδια ξεχωρίζουν το «Προθεσμία 8 λεπτών» των Ζίνα & Πέτρου Παπαδόπουλου, το «Είμαστε όλοι ένα. Όλοι είμαστε ενωμένοι» της Ελένης Γιόκαρη και το «Ανδρέας & Χριστίνα – Wedumentary» του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ. Oι κωμωδίες «Τι έχουν να δουν τα μάτια μου» και «Ισοβίτες» αποτελούν μέρος από το αφιέρωμα που θα γίνει στον σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό στις 8 Δεκεμβρίου. Στο Πανόραμα θα προβληθεί η ταινία του Γιώργου Πυρπασόπουλου «4ever» που απέσπασε το Βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τους Γιώργο Πυρπασόπουλο & Monica McShane στο London Greek Festival, ενώ στο διαγωνιστικό μέρος για τον «Χρυσό Πήγασο» οι ελληνικές ταινίες που πρωταγωνιστούν είναι η «Τελική αποπληρωμή» του Αλέξανδρου Λεονταρίτη (Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κύπρου), το «Κάμε Κουμάντο» του Μανώλη Δαμιανάκη, η «Άγνωστη γη» του Μάνου Κοκορομύτη ή Manuel de Coco (Βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Νέος Ορίζοντας Τεχεράνης, Τιμητική μνεία στο φεστιβάλ οριεντάλ ταινιών Γενεύης, Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κύπρου), «Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» (Βραβείο σκηνικών και κοστουμιών στο Φεστιβάλ Κύπρου)
Article:
4th Peloponnesian International Film Festival “Bridges”
4 December 2013
The 4th Peloponnesian International Film Festival “Bridges” will be held this year from 7-15 December in Cineplex LAIS in Corinth.
Since its foundation, the Festival stands out by the creation of “Bridges”, a theme that highlights Peloponnese΄s geopolitical and historical relation to the rest of Greece, as well as the rest of the world, and the significant role of Corinth΄s isthmus to its unification with the rest of Greece. It is this unification that, through the seventh art, creates an intercultural bridge to connect Greece with the rest of the world.
During the Festival the audience will have the chance to watch the work of young directors from all over the world screening for the very first time. Of course, one of the most important moments of the festival is the International Competition. The jury which will decide who΄s gonna win the great Golden Pegasus award, consists of distinguished film professionals from Greece and abroad.
The main program includes 70 feature, short, documentary and animation films from 20 countries-most of them are greek- which will screen at Lais Theater in Corinth.
Among the features of the International Competition we meet films from Greece, Cyprus, Turkey, Serbia and Romania.
DramaKarma by Valentin Andrei (Romania, 120min) I Loved you so Much by Orhan Tekeoglu (Turkey, 98min) Unknown Land by Manuel de Coco (Greece, Cyprus, Yemen, 78min) Ice-Led by Jelena Bajić Jočić (Serbia, 120min) Kame Koummando by Manolis Damianakis (Greece, 78min) The Dragonphoenix Chronicles: Indomitable by Thanos Kermitsis (Greece, 120min) The Final Payoff by Alexander Leontaritis (Greece, 120min)
Ice-Led by Jelena Bajic Jocic
Apart from the International Competition the Festival organizes parallel screenings and programs including a master class from Olympia Mytilineou, screening of features, shorts, documentary and animation and an artistic live program at the awards ceremony. An open discussion panel and a tribute to the director Thodoros Maragos will take place with projection of his films, short, feature-length and documentaries such as Lifers, What My Eyes are Going to See etc. Giorgos Pyrpassopoulos΄ film 4Ever which won the Best Performance Award for Giorgos Pyrpassopoulos and Monica McShane at London Greek Festival 2012, will screen in the Panorama section.
Lifers by Thodoros Maragos
In the “less than 20min” short category the audience will have the opportunity to watch the 2nd and 3rd place winners of altcineAction! Online Short Film Festival for Balkan Filmmakers, A Hard Working Robber by Michael Felanis (Greece, 14min) and Butterfly by Haris Gioulatos (Greece, 13min) as well as one more participation from altcineAction!, the great animation Eight- Minute Deadline by Zina Papadopoulou (Greece, 8min).
The Peloponnesian International Film Festival aims to promote and support young talented Greek filmmakers, to organize an annual meeting for professionals and film lovers from all over the world and to highlight Corinth and Peloponnese in general as one new cinematic and cultural destination.